Milujete džemový chlebík? A čo jemné piškótové rolády s chutným zdravým džemom? Máme pre vás recept na vitamínovú bombu, ktorá poteší nielen chuťové bunky na jazyku, ale aj naše telo. Na gelfixy zabudnite! Že žijete v paneláku a nemáte vlastnú záhradu, kde by ste mohli pozbierať úrodu? Nevadí! Stačí ak zájdete na prechádzku do prírody. Najlepšie s košíkom v ruke.

Vedeli ste, že?

 

Názov "aeld" tiež patril baze? Bolo to tak v anglosaskom dialekte. Preklad tohto cudzieho slova znamená "oheň". Prečo? Práve bazové vetvičky v dávnej minulosti slúžili na zakladanie vatier.

 

Bazový džem so zázvorom

 

Potrebujeme:

1,5 kg plodov bazy čiernej

0,7 kg cukru (nebráňte sa ani hnedému, či priamo trstinovému)

2 citróny

1 menší zázvor (podľa chuti)

listy medovky

Postup:

Po prechádzke v prírode využijeme čaro kuchyne. Prinesené plody bazy premyjeme v niekoľkých vodách (my premývame zhruba trikrát). Zostriháme čierne bobuľky zo stopiek, plody postupne vkladáme do hlbšej nádoby s tým, že ich prevrstvujeme s pripraveným cukrom.

Takto navrstvenú bazu polejeme šťavou z oboch citrónov, podľa chuti nastrúhame zázvor (pre pikantnejšiu chuť je vhodné použiť viac zázvoru) a nadrobno nasekáme listy medovky, ktoré celú masu príjemne prevoňajú.

Všetko v nádobe spolu dôkladne premiešame a vložíme do chladničky. Aby baza poriadne pustila šťavu, je dobré, pripravenú masu nechať postáť aspoň 6 hodín. Počas nich môžete zo dva - trikrát plody bazy premiešať. Pustí viac šťavy.

Po 6 hodinách odpočinku, varíme na miernom ohni asi 15 minút. Prichádza rad na prepasírovanie. Bez pridania akýchkoľvek želírovacích prípravkov varíme za stáleho miešania do zhustnutia.

 

Marmeláda či džem? My vám prezradíme základné rozdiely!

 

DŽEM: Ak ovocie najprv presypávame po vrstvách cukrom, pričom kladieme dôraz na dostatočné presladenie ovocia, pripravujeme džem. Až masu, ktorá pustí dostatočné množstvo šťavy (najmä vďaka cukru), začneme tepelne upravovať.

NÁŠ TIP: Presladenie znižuje celkovú dobu varenia džemu, a tiež vplýva na jeho konzistenciu.

MARMELÁDA: Začíname opačne. Rozvaríme ovocie na pretlak, následne varíme spolu s cukrom do zhustnutia. Finálna konzistencia marmelády závisí od použitého ovocia. Prečo? Každý druh má totiž rozdielny podiel kyselín a pektínu.

 

 

Kombinácia bazy, zázvoru a medovky naozaj dodá desiate či raňajkám vysoký podiel vitamínov. Poznáte zdravší recept na prípravu domáceho džemu? Neváhajte a podeľte sa oň s nami.

Obrázky: pixabay.com