Drobné tmavé bobule ostružiny černicovej dozrievajú v lete. Sezónou tohto sladkastého, voňavého ovocia je júl a august. Obsahujú kopec vitamínov a zdraviu prospešných látok, takže nevynechať sezónu černíc sa naozaj oplatí. Či už pestujete šľachtenú úrodu doma, alebo máte radšej lesné černice, v oboch prípadoch je ovocie nabité množstvom antioxidantov.


Černice sa hodia do jogurtu, vločiek, koláčov, smoothie nápojov, alebo aj na dlhodobejšie uskladnenie v podobe mrazenia, kompótu, či lahodného džemu. Dochutiť nimi možno aj pitnú vodu, puding, palacinky, či lievance. Aké sú ich účinky na náš organizmus a dôvody na ich konzumáciu? Čítajte ďalej a dozviete sa mnoho zaujímavého.






1. Černice ako plody nabité vitamínmi a minerálmi

Černice obsahujú vitamíny A, B, C, E aj vitamín K. Navyše sú bohatým zdrojom minerálov. Telu doplnia vápnik, horčík, mangán, drasík, fosfor, ale aj zinok. Čo viac si priať. Sú doslova zdrojom zdravia aj krásy.


2. Prírodná vláknina na černicovú nôtu

Slušná dávka vlákniny je ďalší dôvod, prečo si černice jednoznačne dopriať. Celkové zdravie často súvisí so zdravím našich čriev. A vláknina je pre črevá veľmi potrebná. Črevá pravidelne vyzametá a postará sa o hladký priebeh vyprázdňovania. V tomto prípade sú užitočné aj černicové listy. Odvar z nich je užitočný pri hnačkách a nepríjemných kolikách.


3. Cenné flavonoidy

V černiciach sú flavonoidy – látky so silnými antioxidačnými účinkami. Podieľajú sa na ochrane buniek pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Napomáhajú tak znižovať riziko vzniku civilizačných ochorení ako srdcovo cievne, ale aj rakovinové ochorenia. Zároveň sú schopné zmierňovať negatívne následky chemoterapie u ľudí, ktorí už rakovinou trpia.


4. Tmavé bobule ako posilňovač imunity

Čerstvé šťavnaté černice sú skvelým posilňovačom imunity. Vďaka vitamínom a minerálom spoľahlivo posilňujú našu obranyschopnosť a chránia zdravie pred infekciami. Pôsobia protizápalovo, majú antiseptické a antivirotické vlastnosti.





5. Zdravé oči

V chutných plodoch sa ukrýva karotenoid – luteín.  Žltooranžové farbivo pôsobí ako silný antioxidant. Chráni oči pred oxidačným poškodením, filtruje škodlivé modré svetlo a pôsobí ako prevencia proti degeneratívnym zmenám na sietnici či šedému zákalu.


6. Nervový systém v rovnováhe

Vďaka horčíku prispievajú černice k správnej funkciu nervov, ale aj k celkovej psychickej pohode. Horčík má vplyv na nervovo-svalovú dráždivosť. Jeho dostatok sa prejaví v psychickej rovnováhe a zvýšenej odolnosti voči stresu. V dnešnej dobe by mali byť černice azda povinnou súčasťou stravy.


7. Černice pomáhajú pri bolestiach svalov a kĺbov

Ak vás pobolievajú kĺby a svaly, doprajte si pravidelnú dávku čerstvých černíc. Ich jadierka obsahujú oleje a salicyláty. Salicyláty ako kyselina acetylsalicylová, sa pridáva do analgetík na liečbu bolesti. Vo svojej prirodzenej forme sa táto látka nachádza práve v černiciach.


8. Černice ako regulátor hladiny cukru

Černice si môžu vychutnať aj cukrovkári. Vďaka kyseline elagovej dokážu plody regulovať hladinu krvného cukru. Práve v černiciach sa táto látka nachádza v množstve, ako v žiadnom inom bobuľovom ovocí.


9. Krásna a zdravá pleť vďaka černiciam

Silným antioxidantom v černiciach je vitamín E. Céčko sa postará o dobré hojenie rán a produkciu kolagénu, vďaka ktorému je zabezpečená pevnosť a pružnosť našej pokožky. Karotén v černiciach černiciach priaznivo vplýva na hydratáciu aj mimoriadne suchej pleti.

Obr.: pixabay.com