Cestoviny obľubuje hádam každý. Vrtuľky, rezance, špagety, kolienka či rôzne iné tvary sa stali bežnou prílohou a súčasťou mnohých domácností. Aj vďaka rýchlej príprave sa tešia obľube. Ako ich pripraviť čo najchutnejšie? Máme pre vás pár užitočných rád a tipov na dokonale uvarené cestoviny.

Až sa rozhodnete pre cestoviny akéhokoľvek druhu, majte pri ich príprave na pamäti trefné rady a tipy a výsledok vás zakaždým poteší.


Na množstve vody záleží

Prvým, azda najdôležitejším krokom, je pripraviť si na varenie cestovín dostatočné množstvo vody. Platí pomer 100 g cestovín na 1 liter vody. Ak toto pravidlo nedodržíme, hrozí riziko zlepenia cestovín, prípadne sa neuvaria úplne podľa predstáv.


Soľ ako dôležitá súčasť varenia

Nebojme sa dôkladne osoliť vodu, v ktorej budeme cestoviny variť. No pozor, tu platí, že solíme až vriacu vodu a zásadne pred vložením cestovín. Soľ už počas varenia nepridávame, inak by nás výsledok mohol sklamať v podobe nedobrej konzistencie cestovín.


Cestoviny patria do zovretej vody

Dôležitou zásadou je pridávať cestoviny do vriacej osolenej vody. Nikdy nie pred tým, než začne vrieť. Čas varenia tým nijako neskrátime a výsledok by nepotešil. Na povrch by vystúpil škrob a cestoviny by sa lepili.


špagety putujúce do hrnca s vriacou vodou


Olej áno, či nie?

Pár kvapiek oleja neuškodí, ale naozaj len minimum. Na vode nemajú plávať mastné oká. Olej je vhodné pridávať z dôvodu, aby sa cestoviny nelepili, avšak nič nepokazíme, ak na olej zabudneme a dodržíme už vyššie spomenuté pravidlá. Ak už olej, tak radšej do scedených cestovín na premastenie.


Vareška vždy pripravená

Až cestoviny vsypeme do vriacej vody, nezabudnime ich dôkladne vareškou premiešať, aby sa neprilepili na dno hrnca. Nemusíme miešať až do uvarenia, no občas premiešať treba.


Variť, no neprevárať

V prvom rade sa treba riadiť návodom na obale. Ten tam nie je len tak pre nič-za nič. Nevarme ich v žiadnom prípade dlhšie, inak budú rozvarené. Ak dávame cestoviny hneď do omáčky, alebo ich čaká aj iná tepelná úprava, tak ich varme o 2 minúty kratšie, ako je odporúčaná doba varenia.

Máme často tendenciu variť cestoviny o čosi dlhšie. Správne dovarené však pri prekrojení vidličkou majú klásť malý odpor a v ich strede by mal byť tenký prúžok.


cestoviny vysypané na stole do tvaru srdca


Cedenie cestovín má svoje pravidlá

Po dovarení je potrebné cestoviny scediť. Nikdy ich nenechávajte vo vode, inak sa zmenia na neidentifikovateľnú mazľavú hmotu. Takže precediť, nechať stiecť prebytočnú vodu a použiť podľa potreby. Ak by sme ich nechali len tak v sitku, zlepili by sa. V takom prípade ich pokvapkajme olivovým olejom alebo roztopeným maslom a premiešajme.

Cestoviny nepreplachujeme studenou vodou, ak ich chceme použiť s teplou omáčkou. Túto chybu robí väčšina z nás. Preplach studenou vodou sa robí len v prípade, že ich chceme použiť na prípravu studeného šalátu.

Ak chceme použiť na cestoviny omáčku, tak to urobme trochu inak. Je zvykom omáčkou polievať cestoviny. No lepším spôsobom je pridať cestoviny do omáčky, nie omáčku do cestovín.


TIP: Obľubujete cestoviny? V tom prípade určite vyskúšajte recept na božské bolónske špagety podľa receptu našej Eriky.



Obr. Pixabay.com