Na jeseň nám v našich záhradách dozrievajú zelené, zlatisté, ružové alebo modrasté bobule hrozna. Skrývajú v sebe doslova explóziu výživných látok, v podobe mnohých vitamínov a minerálov. Z bobúľ hrozna si vieme pripraviť okrem obľúbeného vína aj skvelý domáci hroznový džem. Ak ste ho ešte nejedli, zaiste vás milo prekvapí.
Hrozno obsahuje vitamín C, A a všetky typu vitamínu B. Obsahuje množstvo minerálov, najmä železa, draslíka, mangánu, horčíka, medí či selénu. Tie nám v podobe hrozna posilnia imunitu, srdce, kosti, alebo prečistia močové cesty či odstránia zápchu. A to je len skutočne časť blahodarných účinkov hrozna. Bobuľky najmä modrého hrozna naviac obsahujú silné antioxidanty, ktoré bránia aj vzniku rakoviny.
Z drobných bobúľ hrozna vieme pripraviť tradičné obľúbené víno, hroznový mušt či šťavu. Avšak vieme z neho pripraviť aj skvelý hroznový sirup alebo džem, ktorým si budeme dopĺňať výživne látky aj počas zimného obdobia. Veľmi zdravé sú aj hroznové jadierka. Z nich sa dá pripraviť hroznový olej, ktorý sa označuje aj ako „elixír mladosti“ a blahodarne pôsobí na cievny systém ale aj na našu pokožku.
Domáci hroznový džem sa dá pripraviť dvoma spôsobmi. Buď ho pripravíme z celých hroznových bobúľ. Takto pripravený džem bude obsahovať aj veľmi zdravé a cenné hroznové jadierka. Džem s jadierkami je nepopierateľne oveľa zdravší. Avšak niekomu môžu tieto semienka vadiť. Rovnako aj pre deti je vhodnejšia verzia z rozmixovaných a následne prepasírovaných hroznových bobúľ.
Recept na hroznový džem

Budeme potrebovať:
Postup prípravy:

- Ako prvé čerstvo natrhané hrozno najskôr dôkladne opláchneme a necháme z neho odkvapkať vodu na kuchynskej utierke.
- Potom umyté bobule oddelíme od strapca.
- Následne bobule rozmixujeme v mixéri.
- Ak chceme mať zdravší džem, použijeme na prípravu celú rozmixovanú hroznovú zmes. Ak však chceme jemný džem, zmes prepasírujeme cez sitko.
- Následne dáme rozmixovanú zmes do hrnca a pridáme aj cukor, kyselinu citrónovú a pektín.
- Ingrediencie na džem dôkladne premiešame a na miernom plameni alebo stupni pomaly varíme za občasného miešania do jemného zhustnutia.
- Prípadne môžeme použiť aj pekárničku alebo iný spotrebič, ktorý má program na prípravu džemu.
- Nakoniec uvarený džem naplníme do zaváraninových pohárov, zaviečkujeme, otočíme a položíme dnom na utierku.
- Necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Na hroznovom džeme si môžete pochutiť napríklad s chutnou vianočkou. Recept na nadýchanú a jednoduchú vianočku zo 4 prameňov nájdete TU.
TIP: Ak obľubujete domáce džemy, neváhajte vyskúšať aj recept na domáci brusnicový džem. Recept nájdete TU. Ak však nemáte čas, skvele slovenské džemy a lekváre nájdete aj u nás na Valachshope.
obr. súkromný archív