Ako si lepšiť trávenie či posilniť imunitu? Veľmi jednoducho. Fermentovaná zelenina je jednoduchým riešením. Telu doplníte vitamíny, vlákninu aj antioxidanty. Kvasením zeleniny si pripravíte domáci kokteil probiotík, ktoré obohatia črevnú mikroflóru a tým môžeme zlepšiť aj svoju imunitu. Najznámejšia fermentovaná zelenina je kyslá kapusta, ktorá je veľmi obľúbenou na Slovensku.

 

Fermentácia zeleniny má veľa zdravotných benefitov a takto pripravená zelenina ma špecifickú a unikátnu chuť. Počas prirodzenej fermentácie sa premení už zdravá zelenina vďaka kvasinkám na ešte zdravšiu alternatívu plnú probiotík a živých organizmov, ktoré sú veľmi dôležite pre naše zdravie, trávenie aj imunitu.

 

Súčasná strava a rýchly spôsob života prispieva k tomu, že máme chudobný mikrobióm v našich črevách. A práve fermentovaná zelenina je jednoduchým riešením ako pomôcť našej črevne mikroflóre, ktorá pozitívne ovplyvňuje našu imunitu a zdravie. A príprava fermentovanej zeleniny je tak jednoduchá. Vznikne skvelá príloha, ktorú môžeme kombinovať s vašimi obľúbenými jedlami.

 

Fermentovaná zelenina v sklenených nádobách

 

Akú zeleninu môžeme fermentovať?

Ideálna zelenina na fermentáciu je kapusta, karfiol, brokolica, reďkovka, mrkva, uhorky, cvikla, tekvica, cibuľa či kvaka. Fermentovaním zeleniny naviac predĺžime jej životnosť. Rovnako získame chutnú superpotravinu, ktorá obohatí naše zdravie. Preto hor sa do toho a neváhajte vyskúšať techniku fermentácie, ktorá bola pre naše predchádzajúce generácie tak obľúbenou.

 

Ako fermentovať zeleninu?

  • Zeleninu nakrájame na kúsky a následne ju rovnomerne posolíme.
  • Následne ju necháme niekoľko hodín postáť a potom ju naplníme do nádoby vhodnej na fermentáciu. Napríklad do tradičných keramických nádob.
  • Zeleninu zalejeme slaným nálevom, tak aby bola celá zaliatá, čím zabránime plesniveniu.
  • Slaný nálev si vieme pripraviť tak, že prevaríme vodu, ktorú necháme vychladnúť. Následne k vode pridáme soľ v pomere 3-4g soli na 200 ml vody.
  • Zeleninu necháme fermentovať pri izbovej teplote niekoľko dní a následne ju môžeme presunúť do chladničky, kde sa proces fermentácie spomalí.
  • Takto pripravenú zeleninu budeme mať kedykoľvek k dispozícií ako prílohu k obľúbeným hlavným jedlám.

 

keramické nádoby na kvasenie zeleniny

 

TIP: Fermentovanú zeleninu vieme okrem soli okoreniť naviac chilli, bylinkami, koreninami, alebo môžeme zaexperimentovať a pridať naviac ovocie. Vďaka čomu vieme vytvoriť nové výnimočné chute.

 

Fermentovaná kyslá kapusta

Kyslá kapusta v červenej keramickej nádobe

Na Slovensku je najviac známou fermentovanou potravinou kyslá kapusta. Kyslú kapustu treba v obchodoch vyberať podľa zloženia. Ta najzdravšia je určite bez konzervačných látok, ktoré môžu byť pre naše zdravie naopak nevhodné. Za spomenutie stojí kyslá kapusta zo Šváboviec, ktorú nájdete aj u nás v kamenej predajni Valachshop. Vyrába sa tradičným spôsobom bez chemického konzervovania.

 

Obr.  pixabay.com, unsplash.com