Nádievka, plnka alebo veľkonočná baba. Pokrm s rôznymi pomenovaniami, pripravovaná z rôznych ingrediencií. Obľúbená pochúťka najmä u generácie našich starých rodičov. Plnkou plnili vtedajšie gazdinky najmä hydinu. Alebo ju jednoducho upiekli samostatne na pekáči. Dodnes je aj tradičným veľkonočným pokrmom v mnohých rodinách.


Na plnku vieme použiť staré pečivo, najčastejšie rožky.  V kombinácii s mliekom, vajíčkami, bylinkami, koreninami a restovanej cibuľky pripravíme veľmi chutný pokrm, vhodným nielen k pečenej hydine. Aj samostatná nádievka je veľmi dobrá chuťovka. Rôzne chuťové variácie vieme vytvoriť pridaním húb, kuracej pečienky, šunky, slaninky, či  údeného mäsa. Existuje aj moderná verzia pre vegetariánov s údeným tofu. Plnke dodajú chuť aj bylinky. Môžeme použiť vňať z petržlenu, zeleru, ligurčeka, medvedieho cesnaku, ale aj netradičnej mladej žihľavy, ktorá sa zo súčasnej  kuchyne už takmer vytratila.

 

Ja som si pre vás pripravila 7 tipov na chutnú plnku. Základnú, hubovú, šunkovú, so slaninou, údeným mäsom, kuracími pečienkami či údeným tofu. Medzi nimi dozaista nájdete aj tu tvoju.


Hubová nádievka s pečeným kuracím stehnom, dusenou ryžou, servírované na modrom tanieri a uhorkovým šalátom


Nádievka základný recept - budeme potrebovať:


Plnka s kuracou pečeňou

  • Naviac 250g kuracej pečene

Plnka so šampiňónmi

  • Naviac 250g šampiňónov

Plnka so šunkou

  • Naviac 250g šunky nakrájanej na kocky

Plnka so slaninkou
Detaily postupu prípravy slaninkovej nádievky nazývanej aj plnka

  • Naviac 250g slaninky nakrájanej na kocky

Plnka s údeným mäsom

  • Naviac 250g údeného mäsa nakrájaného na kocky

Plnka s údeným tofu

  • 250g údeného tofu nakrájaného na kocky

Nádievka - postup prípravy:

  • Najskôr na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita.
  • V prípade, že budeme pripravovať mäsitú, hubovú alebo plnku z tofu, k cibuľke pridáme aj kuracie pečienky, šampiňóny, šunku, slaninku, údene mäso alebo tofu a restujeme pár minút podľa zvolenej ingrediencie.
  • Následne necháme restovanú zmes vychladnúť.
  • Zatiaľ si pripravíme pečivo, ktoré nakrájame na kocky a zalejeme mliekom a vajíčkami.
  • Pridáme aj vychladnutú cibuľovú zmes, prelisovaný cesnak,  vňať, vegetu, bujónku, farebné korenie, muškátový oriešok a soľ podľa chuti.
  • Zmes na plnku rovnomerne premiešame. Pokiaľ je veľmi riedka, zmes zahustíme strúhankou.

Detaily postupu prípravy základnej nádievky nazývanej aj plnka

  • Pripravenou plnkou naplníme hydinu (kura alebo kačku), alebo ňou jednoducho naplníme olejom vymastený  a strúhanou vysypaný plech či pekáč.
  • Pokiaľ plnku pečieme v hydine, pečieme podľa pokynov pre pečenie mäsa. Ak plnku pečieme na plechu, pečieme ju na 180 °C po dobu približne 45 minút.

 

Nadievku vieme naplniť aj do silikónových košíčkov na mafiny. Budú mať pekný tvar a nadievku tak nemusíme krájať.


Pečená nádievka v tvare muffinov so zemiakovou kašou a dusenými šampiňónmi v modrom tanieri na drevenom podklade



TIP: Do nadievky vieme použiť aj petržlenovú, ligurčekovú, zelerovú či pažítkovú vňatku naloženú v soli. Postup na prípravu bylinkovej soli nájdete TU.




obr. súkromný archív, pixabay.com