Nádievka, plnka alebo veľkonočná baba. Pokrm s rôznymi pomenovaniami, pripravovaná z rôznych ingrediencií. Obľúbená pochúťka najmä u generácie našich starých rodičov. Plnkou plnili vtedajšie gazdinky najmä hydinu. Alebo ju jednoducho upiekli samostatne na pekáči. Dodnes je aj tradičným veľkonočným pokrmom v mnohých rodinách.
Na plnku vieme použiť staré pečivo, najčastejšie rožky. V kombinácii s mliekom, vajíčkami, bylinkami, koreninami a restovanej cibuľky pripravíme veľmi chutný pokrm, vhodným nielen k pečenej hydine. Aj samostatná nádievka je veľmi dobrá chuťovka. Rôzne chuťové variácie vieme vytvoriť pridaním húb, kuracej pečienky, šunky, slaninky, či údeného mäsa. Existuje aj moderná verzia pre vegetariánov s údeným tofu. Plnke dodajú chuť aj bylinky. Môžeme použiť vňať z petržlenu, zeleru, ligurčeka, medvedieho cesnaku, ale aj netradičnej mladej žihľavy, ktorá sa zo súčasnej kuchyne už takmer vytratila.
Ja som si pre vás pripravila 7 tipov na chutnú plnku. Základnú, hubovú, šunkovú, so slaninou, údeným mäsom, kuracími pečienkami či údeným tofu. Medzi nimi dozaista nájdete aj tu tvoju.

Nádievka základný recept - budeme potrebovať:
Plnka s kuracou pečeňou
- Naviac 250g kuracej pečene
Plnka so šampiňónmi
Plnka so šunkou
- Naviac 250g šunky nakrájanej na kocky
Plnka so slaninkou

- Naviac 250g slaninky nakrájanej na kocky
Plnka s údeným mäsom
- Naviac 250g údeného mäsa nakrájaného na kocky
Plnka s údeným tofu
- 250g údeného tofu nakrájaného na kocky
Nádievka - postup prípravy:
- Najskôr na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita.
- V prípade, že budeme pripravovať mäsitú, hubovú alebo plnku z tofu, k cibuľke pridáme aj kuracie pečienky, šampiňóny, šunku, slaninku, údene mäso alebo tofu a restujeme pár minút podľa zvolenej ingrediencie.
- Následne necháme restovanú zmes vychladnúť.
- Zatiaľ si pripravíme pečivo, ktoré nakrájame na kocky a zalejeme mliekom a vajíčkami.
- Pridáme aj vychladnutú cibuľovú zmes, prelisovaný cesnak, vňať, vegetu, bujónku, farebné korenie, muškátový oriešok a soľ podľa chuti.
- Zmes na plnku rovnomerne premiešame. Pokiaľ je veľmi riedka, zmes zahustíme strúhankou.
- Pripravenou plnkou naplníme hydinu (kura alebo kačku), alebo ňou jednoducho naplníme olejom vymastený a strúhanou vysypaný plech či pekáč.
- Pokiaľ plnku pečieme v hydine, pečieme podľa pokynov pre pečenie mäsa. Ak plnku pečieme na plechu, pečieme ju na 180 °C po dobu približne 45 minút.
Nadievku vieme naplniť aj do silikónových košíčkov na mafiny. Budú mať pekný tvar a nadievku tak nemusíme krájať.

TIP: Do nadievky vieme použiť aj petržlenovú, ligurčekovú, zelerovú či pažítkovú vňatku naloženú v soli. Postup na prípravu bylinkovej soli nájdete TU.
obr. súkromný archív, pixabay.com