Každá gazdinka využíva vo svojej kuchyni pri príprave pokrmov bylinky. Jedlu dodajú špecifickú chuť. V kombinácií so soľou a koreninami vykúzlia každému jedlu charakteristickú chuť aj vôňu. Ako si však uchovať čerstvé bylinky najmä počas zimnej sezóny? Je na to jednoduché riešenie - bylinková soľ. Obľúbené bylinky si vieme zakonzervovať pomocou soli. Môžeme si tak vytvoriť bylinkovú soľ podľa akejkoľvek chute vďaka mnohým kombináciám, ktoré vo svojej kuchyni preferujeme.
Na prípravu bylinkovej soli nám postačujú bylinky a jediná prísada. Soľ. Môžete použiť akúkoľvek. Avšak najobľúbenejšia je hrubozrnná. Naviac, okrem byliniek a soli môžete použi aj iné ingrediencie. Napríklad cesnak, chilli, citrónovú kôru alebo nasekanú zeleninu. Týmto spôsobom si viete pripraviť aj domácu vegetu.
Bylinky vieme uchovávať rôznymi spôsobmi:
- Sušené bylinky
- Mrazené bylinky
- Bylinky v oleji
- Bylinky konzervované soľou
Konzervovanie soľou je pre mňa veľmi obľúbeným. Nakoľko je soľ konzervant, vďaka ktorému si bylinky uchovajú svoju pôvodnú farbu, ktorú najmä pri sušení strácajú. Týmto spôsobom uchovávania byliniek si ponechajú aj svoju plnohodnotnú chuť. Bylinky z tejto soľnej zmesi sú veľmi porovnateľné s čerstvými. A ich príprava je skutočne veľmi rýchla a jednoduchá.
Aké bylinky môžeme použiť na bylinkovú soľ?
Bylinkovú alebo chilli soľ si môžeme pripraviť jednodruhovú. Môžeme si však pripraviť aj jedinečné kombinácie byliniek či zeleniny, podľa toho, aké kombinácie pri príprave jedál preferujeme. Avšak aj tu platí zázračné pravidlo, „menej je niekedy viac“. Preto sa odporúča nekombinovať viac ako 5 druhov byliniek. Kombináciami si môžeme pripraviť napríklad polievkovú, šalátovú, stredomorskú, taliansku alebo provensálsku bylinkovú soľ.
Bylinková soľ – postup prípravy:

- Bylinky si umyjeme a odstránime najmä drevnaté stonky.
- Pred krájaním alebo sekaním bylinky necháme vyschnúť na utierke alebo papierovej kuchynskej utierke.
- Bylinky môžeme nasekať v mixéry, ak ich vie mixér nasekať nahrubo. Nakoľko konzistencia pyré nie je vhodná na prípravu bylinkovej soli.
- Ak taký mixér nemáme, bylinky nakrájame ručne.
- Bylinkovú zmes odvážime. Ak použijeme aj iné prísady ako chilli, cesnak alebo citrónovú kôru, tieto ingrediencie rátame do objemu.
- Do misky s bylinkovou zmesou pridáme soľ v pomere 1:4. To znamená, že do objemu napríklad 400g bylinkovej zmesi pridáme 100g soli.
- Zmes so soľou rovnomerne premiešame.
- Bylinkovú soľ naplníme do zaváraninových pohárov. Uprednostňujeme menšie. Maximálna odporúčaná veľkosť je 0,5l.
- Neotvorenú bylinkovú soľ skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti (pivnica, špajza). Po otvorení sa odporúča bylinkovú zmes skladovať v chladničke. Vydržať by mala viac ako 6 mesiacov. Avšak, mne toľko nikdy nevydržala. Nakoľko som ju vždy minula oveľa skôr.
Bylinkovú soľ vieme použiť všade tam, kde sa bylinky používajú. Od polievok, omáčok, šalátov, marinád, pizzu, bylinkového masla, dusených pokrmov, pečenia či grilovania. Medze sa pri používaní tejto prísady nekladú. A vďaka bylinkovej soli budeme mať vždy po ruke zázračné ochucovadlo, ktoré vyčaruje jedlu tu správnu chuť.
Ak však nemáte po ruke čerstvé bylinky, či bylinkovú soľ, do svojich pokrmov vieme použiť aj sušenú verziu. U Valacha si prídete na svoje, vďaka skutočne veľkému výberu na svojom eshope.
obr. súkromný archív