Milí naši priatelia,

pripravili sme pre vás novú rubriku - Rady pre domácich kutilov. Čo v nej nájdete? Nechajte sa prekvapiť! Už dnes vám vieme sľúbiť, že si niektoré naše rady vezmete za svoje.

Prvá rada domáceho kutila, uľahčí varenie, či pečenie. Začítajte sa!

 

Domáca ryžová múka

 

Stále viac a viac ľudí trápi celiakia, či intolerancia lepku. Mnohí vo svojej kuchyni využívajú alternatívy klasických múk len preto, aby sa stravovali zdravšie, pri držaní rôznych diét, alebo jednoducho radi experimentujú.

Skúste teda ryžovú múku. Hoci ju môžete nájsť v regáloch obchodných reťazcov od viacerých výrobcov, prinášame vám postup, ako si ju môžete vyrobiť v pohodlí domova - rýchlo, lacno a jednoducho.

Potrebujeme:

Ryžu, vodu, sitko, plech, papier na pečenie, rúru a kávový mlynček.

Obľúbenú značku ryže vysypeme do sitka a poriadne ju prepláchneme (ak predtým zvyknete ryžu preberať, pretože sa v nej z času na čas objaví čierne zrnko, máte o krok naviac :) ).

Premytú ryžu vysypeme na plech s papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 40 stupňov, sušíme približne trištvrte hodinku. Takto pripravenú ryžu nasypeme do kávového mlynčeka a rozmelieme na prach.

NÁŠ TIP: Múku si môžte vyrobiť aj rozmixovaním vo výkonnejšom mixéri, ktorý si poradí napríklad s ľadom.

Pozor! Múku treba skladovať v nádobke na suchom mieste, nie však dlhšie ako jeden týždeň.

A odkiaľ k nám ryžová múka prišla? Odpoveď je jednoduchá - z juhovýchodnej Ázie (vyrábajú z nej rezance, dezerty ale aj rôzne sladkosti). Jej chuť je jemná, bez výraznej, špecifickej chuti, takže všetky koláčiky získajú ľahkosť. V kuchyni ju môžete použiť aj ako zahusťovadlo do omáčok či krémov. A čím je iná ako klasická múka? Je oveľa ľahšie stráviteľná!

NÁŠ TIP: Pripraviť si môžete bielu, či hnedú múku. Biela - z bielej ryže, má veľmi jemnú chuť. Hnedá múka - z hnedej ryže má vyššiu nutričnú hodnotu a jej chuť pripomína oriešky. My ju používame na prípravu cookies. Aby neprišlo k jej znehodnoteniu, skladujte ju v chladničke.

Drobná rada na záver:

Na pečenie s ryžovou múkou si treba zvyknúť. Príliš veľké množstvo tohto druhu múky môže spôsobiť, že cesto bude zrnité alebo sa bude drobiť. To asi žiadnu gazdinku nepoteší, preto ju používajte v kombinácii s múkami s vysokým obsahom bielkovín.

 

Veľa zdaru pri domácej príprave!

 

 

 

Obrázky: pixabay.com