IN VINO VERITAS

 

 

Pravda o pôde, o počasí, pravda o pestovaní viniča, pravda o vinárskych tradíciách a vinárskych rodinách, toto všetko je vo víne.

 

 

 

 

 

 

Víno je alkoholický nápoj, treba ho preto užívať s mierou, aby bol aj liekom a aby bola v spoločnosti, kde sa podáva aj príjemná atmosféra.

Kvalitné víno si doprajeme pri špeciálnych príležitostiach: pri svadbách, narodeninách, meninách, promóciách alebo keď si chceme spríjemniť deň a urobiť ho výnimočným.

NÁŠ TIP: Víno k výročiam vyrábame u nás na mieru. V našom sortimente nájdete darčekové fľaše k narodeninám , meninám , výročiam , ale aj pre mladomanželov.

 

Pozrieť ponuku: fľaše k výročiam

 

 

Víno sprevádza človeka už tisícročia, mali ho radi Etruskovia, Egypťania, starí Gréci či Rimania. Slovania neboli výnimkou.

Víno je obľúbeným nápojom vo viacerých krajinách. Najznámejšie sú možno francúzske, talianske, španielske a nemecké vína. Na trhu s vínom môžeme nájsť aj vína z Austrálie, Nového Zélandu, Argentíny, Chile, či Afriky.

Slovensko sa môže tiež pochváliť vysokou kvalitou vinárskej produkcie, o čom svedčí aj množstvo ocenení, ktoré slovenské značky pravidelne získavajú v svetovej konkurencii.

O tom, že vinárstvo má na Slovensku už svoju tradíciu svedčí aj román Červené víno od Františka Hečka. Jeho román bol natoľko populárny, že podľa neho bol spracovaný aj rovnomenný televízny film, ktorý si vďaka svojej nadčasovosti a skvelému stvárneniu rolí hlavnými protagonistami, nájde svojich divákov aj dnes.

 

Vedeli ste, že?...

 

  • Na Slovensku je šesť vinohradníckych oblastí: Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Nitrianska vinohradnícka oblasť, Stredoslovenská vinohradnícka oblasť, Východoslovenská vinohradnícka oblasť a Vinohradnícka oblasť Tokaj.

  • Vína, ktoré zrejú v dubových sudoch nazývame barikové vína

  • Tokajské víno sa označuje putňami, ide o originálny systém používaný pri označovaní vín z tejto oblasti.

  • Tramín červený patrí k bielym vínam.

  • Ideálne je, keď je teplota skladovania vína konštantná a podľa jednotlivých odporúčaní sa pohybuje v rozmedzí od 6 – 18 ° C. Odporúčaná teplota skladovania sa líši pri jednotlivých druhoch vína.

  • Na škvrny od vína pomôže kuchynská soľ. Ak ide o škvrny z červeného vína, viacero zdrojov ich odporúča najprv poliať bielym vínom a potom použiť soľ, ktorá vyťahuje vlhkosť.

  • Someliér je odborníkom na víno. Zároveň je zodpovedný za skladovanie vína a rozhoduje o tom, ktoré víno sa môže kedy degustovať. V renomovaných reštauráciách je priamo zodpovedný za kvalitu vína a stojí aj za paletou ponuky vín.

  • To najlepšie víno zo slovenskej vinárskej produkcie býva označené skratkou D. S. C. (Districtus Slovakia Controllatus) na etikete. V slovenskom preklade to znamená (Víno s chráneným označením pôvodu)

  • Slovo víno znie podobne vo viacerých jazykoch: víno, vine, wein, le vin, вино, vino, vinum.

  • Hovorí sa, že čím je víno staršie, tým je lepšie. Záleží však od toho, o aké víno ide. Väčšina moderných vín je určená na priamu konzumáciu.

  • Ak otvoríte víno a nespotrebujete ho, odporúčame ho uskladniť a následne spotrebovať do dvoch – troch dní. Určite ho nedávajte to blízkosti aromatických potravín.

  • Na Slovensku máme Múzeum vín v Prešove, kde sa dozviete veľa o slovenskej, ale aj zahraničnej vinárskej produkcii.

  • Slovenské vína sú obľúbené aj v Číne a Japonsku.

 

 

 

Aké víno mám kúpiť?

 

Červené, biele, ružové? Pri výbere vína nás ovplyvňuje značka, ročník, odroda, obsah alkoholu alebo aj obsah cukru. Niekto má rád suché vína, iný polosuché, polosladké, či sladké. K špecialitám patria: ľadové víno, slamové víno, vína z tokajskej oblasti či biovína. Okrem vína z viniča sa na trhu nachádzajú aj bylinné či ovocné vína.

 

Burčiak - sladká búrka v pohári

 

Od polky augusta do decembra sa opäť môžeme tešiť na burčiak. Je súčasťou jarmokov a je zaujímavým ozvláštnením nápojových lístkov v reštauráciách alebo na rodinných oslavách. Pri burčiaku je dôležité vystihnúť ten správny moment, keď ešte nie je mladým vínom. Burčiak je špecialitou Slovenska, Čiech a Maďarska.

 

Putovanie za vínom

 

Vínne cesty sú súčasťou cestovného ruchu vo viacerých krajinách. Slovensko nie je výnimkou. Na Slovensku máme viacero vínnych ciest: Malokarpatská vínna cesta, Vínna cesta Záhorie, Nitrianska kráľovská vínna cesta, Kameninská vínna cesta, Modrokamenská vínna cesta, Turnianska vínna cesta a Tokajská vínna cesta. RTVS v roku 2014 spracovala televízny seriál o víne, vinároch, remeselníkoch a folklóre formou náučno-zábavného cestopisu s názvom „Vínne cesty Slovenska“. (upútavka na televízny seriál: https://www.youtube.com/watch?v=hujvEDmmqGI)

Okrem vínnych ciest je možnosť degustovať vína aj v rámci ochutnávky vín. Ochutnávku vín si môžete dohodnúť v rôznych viechach, pivniciach či priamo u vinárov. Môže ísť o vína z jedného vinárstva, prípadne vína z určitej oblasti. Spravidla si treba ochutnávku vín objednať vopred. Ochutnávka vín zo znalcom vína, odborným výkladom a drobným občerstvením môže byť skvelým zážitkom.

Ak uvažujete o kúpe vína, u nás, U Valacha, radi Vám poradíme. Náš výber je pestrý a určite si u nás vyberiete. Aby sa na jazyku rozvinula tá správna chuť, je dobré si dať k vínku aj niečo malé. K vínu ponúkame okrem iného aj kvalitné farmárske zrejúce syry, salámy či sušené šunky alebo oriešky.

 

„Vybertesi to správne víno pre Vás, u nás."

 

Viac informácií o víne nájdete na:

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky – Vinohrady a víno: http://bit.ly/2fE3vxM

Slovenská databáza vín: http://sdv.sk

Viac informácií o festivaloch vína, vinároch a víne: http://www.kamzavinom.sk

Múzeum vín v Prešove: http://www.muzeumvin.sk

Obrázky: pixabay.com, valachshop