Vyrobiť si tvaroh doma nie je žiadna veda. Pre naše babičky to bola bežná záležitosť. Stačí vám k tomu poctivé mlieko a pár inštrumentov, ktoré sa nájdu bežne v každej kuchyni. Ak máte možnosť dostať sa k plnotučnému mlieku priamo od farmára, alebo z mliekomatu, určite neváhajte.

Moja babička mala dlhé roky kravičky. Mala som teda tú česť vyrásť na domácom mlieku, masle aj tvarohu. Dodnes si pamätám, ako starký mútil maslo a babka pravidelne vyrábala tvaroh. Častovala domácimi výrobkami celú rodinu, aj susedov. Tvarohové buchty boli napečené každú nedeľu.

Aj keď dnes už chov kráv nie je bežnou záležitosťou, stále sa nájde niekto, kto ostal tejto činnosti verný. A ktovie – možno aj vo vašom okolí :).

Tvaroh chutí na slano i na sladko. Hodí sa do halušiek, širokých rezancov, pomazániek, alebo len tak natrieť na chlebík. So sladkým tvarohom sú skvelé palacinky, kysnuté rožky, ale tiež kopec lahodných dezertov.


Z litra mlieka získame približne 100 g tvarohu.





Základom je dobrý výber mlieka

Najlepšie je čerstvé surové mlieko priamo od chovateľa kravičiek. Nie každý má však za suseda farmára s množstvom dobytka. Alternatívou je nepasterizované mlieko z mliekomatu, alebo z farmárskeho obchodu.



Koľko celý proces trvá?

Na samotné kysnutie mlieka budú potrebné 2-3 dni. Výroba tvarohu sa zmestí do 30 minút. Na odtečenie bude potrebných ešte asi 30 minút.



Čo všetko budeme potrebovať na výrobu domáceho tvarohu:

  • 2 litre čerstvého kravského nepasterizovaného mlieka (čím viac mlieka, tým viac tvarohu)
  • hrniec, drevenú varechu a väčšie sitko (alebo cedník na cestoviny), gázu (nemusí byť)



Postup prípravy:

  • Mlieko vylejeme do hrnca. Necháme pri izbovej teplote takto postáť 2-3 dni. Moja babka ho zvykla prikryť tanierom. Až bude mlieko kyslé - o čom nás presvedčí kyslá vôňa aj vzhľad – akoby kefíru, môžeme sa pustiť do samotnej prípravy.
  • Hrniec s kyslým mliekom pomaly zahrievame. Občas premiešame varechou. No pozor! Mlieko sa nesmie variť, len ohrievať na slabom plameni. Zmes nesmie vrieť, inak by sa tvaroh nevyzrážal, ale rozvaril. To veru nechceme.
  • Do 30 minút sa začne mlieko zrážať. Vytvoria sa hrudky, ktoré sadnú na spodok hrnca. Na vrchu ostane srvátka, jemne žltej farby. Čím dlhšie budeme mlieko zahrievať, tým tvrdší tvaroh nám vznikne.
  • Gázu rozložíme do sitka (alebo cedníka) a tvaroh precedíme. Srvátku zachytíme do misky. zľahka popritláčame, no nie príliš, aby nebol suchý. Tvaroh necháme odkvapkať uviazaný v gáze, alebo priamo v sitku nad hrncom asi 30 minút.

Pracovný postup

Pár rád na záver

Pri výrobe tvarohu platí, že čím bude mlieko horúcejšie, tým bude tvaroh suchší a hrudkovitejší a naopak. Čím je mlieko vlažnejšie, tým je tvaroh jemnejšej konzistencie.

Srvátku nemusíme vylievať. Pokojne ju môžeme vypiť. Je plná bielkovín a minerálov. Najlepšie chutí vychladená.


TIP: Ak sa vám výroba domáceho tvarohu zapáčila, možno si radi vyskúšate tiež domácu prípravu syra. Ako na to? To vám prezradí Valach.

Obr.: pixabay.com, flickr.com