Plodinu zvanú bôb radíme medzi strukoviny. Pestovali ju naši predkovia Slovania. V súčasnej kuchyni ho však nahradila fazuľa. V mnohých krajinách Európy však bôb zostal obľúbenou surovinou. Je neskutočne výživný a výborným zdrojom najmä bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov. Vďaka zloženiu je vhodný aj pre vegetariánov, ktorý si vedia jeho konzumáciou doplniť najmä spomínané bielkoviny. Chutná a sýta bôbová polievka na kyslo je len jedným z mnohých pokrmov, ktoré z bôbu vieme pripraviť.


detail zeleného bôbu

U nás doma sa bôb varil prvý krát. Avšak určite nie posledný. Bôb je skutočne chutný a vďaka svojmu zloženiu sa ho oplatí zaradiť do jedálnička. V kuchyni ho vieme použiť všade tam, kde bežne používame fazuľu alebo hrach. Vieme ho použiť zelený alebo sušený. Avšak dôležité je, aby bol rovnako ako fazuľa tepelne spracovaný.

Bôbová polievka na kyslo - budeme potrebovať:

  • 250g bôbu
  • 3 bobkové listy
  • 4 zemiaky
  • 2dl plnotučného mlieka
  • 2l vody
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Čierne alebo farebné korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • Soľ podľa chuti
  • 2-3 polievkové lyžice oleja
  • 2-3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 250g šľahačkovej smotany
  • 2-4 polievkové lyžice octu
  • 2-4 polievkové lyžice cukru

Postup prípravy:

  • Pred samotnou prípravou polievky je potrebné najskôr bôb namočiť najlepšie na noc.
  • Následne vodu zlejeme a bôb premyjeme.
  • Zalejeme ho vodou a dáme ho variť do hrnca spolu s bobkovým listom, cesnakom v celku a čerstvo namletým korením.

detail namočeného bôbu v miske a následne bôbu zaliateho vodou v hrnci s bobkovým listom

  • Bôb varíme približne 1 hodinu. Potom do polievky pridáme aj na kocky nakrájané zemiaky.
  • Polievku varíme dovtedy, kým sú zemiaky takmer uvarené.
  • Následne si pripravíme zápražku. Na oleji opražíme múku do svetlej zápražky.
  • Na záver praženia múk pridáme papriku a zásmažku zalejeme studenou smotanou a mliekom.
  • Metličkou zápražku rovnomerne vymiešame, aby v nej neboli hrudky.
  • Zápražku pridáme do polievky a necháme ju variť aspoň 15 minút, aby sme eliminovali múčnu chuť.
  • Nakoniec dáme variť ocot a cukor v troche vody. Zmes pridáme do polievky horúcu, aby sa ocot v polievke nezrazil.
  • Uvarenú polievku naberieme do hlbokého taniera a podávame s čerstvým chlebíkom.



bôbová polievka na kyslo v tmavomodrej miske s dvoma krajcami chlebu na modrom drevenom podklade

TIP: Skvelú bôbovú polievku na kyslo si viete vychutnať s čerstvo upečeným domácim chlebíkom. Najlepšie kváskovým. Recept na bochník s chlebovým korením z kvásku nájdete TU.



obr. súkromný archív, flickr.com