Bagety sú tradičné francúzske pečivo, ktoré sa stalo tak obľúbeným, že ho nájdeme po celom svete. Podlhovasté bagety môžu dosahovať dĺžku až 1 meter. Existujú však mnohé varianty tohto obľúbeného pečiva, ktoré sa odlišujú hrúbkou, dĺžkou aj zložením. Podľa originálneho receptu sa pripravovali z múky, droždia, vody a soli. Do cesta sa nepridával ani žiadny olej, ako v niektorých súčasných receptoch.
O ich vzniku sa tradujú rôzne príbehy. Nevedno však, ktorý je pravdivý. Jedným z nich je, že sa začali piecť, aby ich vojaci mohli niesť vo svojich vreckách. Bagety boli spočiatku pečivom pre bohatú vrstvu. Po 2. svetovej vojne sa stala obľúbenou u všetkých vrstvách obyvateľstva.
Aj u nás na Slovensku je typ tohto pečiva veľmi obľúbeným. Už v detstve som milovala obloženú bagetu so zeleninou, šunkou a syrom. Je to tak doteraz. Spoločne pripravíme toto pečivo s chrumkavou zlatistou kôrkou a vláčnou nadýchanou striedkou na dva spôsoby.
Špaldové bagety zo sušeného droždia
Budeme potrebovať:
Postup prípravy:
- Múku preosejeme, aby boli bagety nadýchanejšie. Následne z múky a ostatných ingrediencií vypracujeme hladké a pružné cesto. Necháme ho nakysnúť v uzatvorenej nádobe do zdvojnásobenia objemu, približne 1 hodinu.
- Následne z cesta, s ktorým sa vynikajúco pracuje, vytvarujeme 4 podlhovasté bagety. Tie položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak použijeme plech s nepriľnavým povrchom, papier na pečenie nemusíme použiť.
- Bagety na plechu prikryjeme potravinárskou fóliou alebo utierkou. Necháme nakysnúť približne 30 minút.
- Nakysnuté bagety narežeme pomocou žiletky.
- Rúru rozohrejeme na 230 °C a pečieme so záparou približne 20 minút do zlatistých odtieňov kôrky.
Špaldové bagety z kvásku:
Budeme potrebovať:
Rozkvas:
Cesto:
Postup prípravy:
- Pripravíme rozkvas. Preosejeme múku a rovnomerne ju zmiešame s vodou a kváskom. Rozkvas necháme kvasiť do zdvojnásobenia objemu. Štandardne trvá doba kvasenia 8 až 12 hodín, avšak letné teploty môžu túto dobu markantne skrátiť.
- Keď je rozkvas takmer pripravený, môžeme zmiešať preosiatú múku s vodou. Takto pripravené cesto necháme stáť 30 minút. Počas tejto doby bude prebiehať autolýza.
- Po uplynutí tejto doby pridáme ostatne ingrediencie na cesto a nakvasený rozkvas.
- Vypracujeme pružné cesto. To bude kvasiť 2 až 3 hodiny v prekrytej nádobe kuchynskou fóliou alebo utierkou. Počas tejto doby budeme cesto prekladať pomocou kuchynskej stierky približne každých 30 minút.
- Nakvasené cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti a vytvarujeme z nich podlhovasté bagety. Tie ukladáme na nastrihaný papier na pečenie, ktorý bude od seba bagety oddeľovať.
- Pripravené bagety necháme kvasiť poslednú hodinu. Prikryjeme ich kuchynskou fóliou alebo utierkou.
- Rúru rozohrejeme na 230 °C a bagety pečieme so záparou približne 20 minút do zlatistých odtieňov kôrky.
Bagety si môžete vychutnať obložené s čerstvým syrom, šunkou a zeleninou.
TIP: Ak máte radi kváskové pečivo, neváhajte vyskúšať aj pletenky z kvásku. Recept nájdete TU.
Obr.: súkromný archív, pixabay.com