Kváskový koreňový chlieb je skutočne jednoduchý na prípravu. Urobiť ho je oveľa jednoduchšie, ako príprava klasického bochníka. „Koreň“ môžeme zaradiť ako niečo medzi chlebom a bagetami. Preto nájdete recepty nielen na chlieb zvaný „koreň“, ale aj na koreňové bagety.

Najnadýchanejší je z hladkej pšeničnej múky a kvásku lievito madre, čo je tuhý pšeničný kvások. Využívajú ho najmä Talianski pekári, ale teší sa veľkej obľube aj u slovenských kváskujúcich gazdiniek. Na prípravu tohto chlebíka však môžete použiť aj pšeničnú chlebovú múku alebo špaldovú múku. Tento chlebík nájdete aj pod názvom švajčiarsky, taliansky alebo olivový „koreňový“ chlieb.


kváskový koreňový chlieb

Je „koreň“ chlieb či pečivo? V podstate je to jedno. Po jeho upečení si ho jednoznačne zamilujete. Je pomenovaný podľa svojho vzhľadu, pripomínajúci koreň. Je voňavý, chutný, s chrumkavou kôrkou a nadýchanou striedkou. Ideálny ako pokrm pre návštevu k nátierkam, či prípravu jednohubiek.


Kváskový koreňový chlieb - budeme potrebovať:

Základný recept:



Čo môžeme do cesta pridať naviac?

Ideálne sú olivy, sušené paradajky, chilli, tvrdý syr, fritovaná alebo sušená cibuľka. Vhodné sú rôzne semienka ako chia, ľanové, tekvicové, slnečnicové. Nič nepokazíte rascou alebo bylinkami (rozmarín, tymián, provensálske alebo talianske bylinky).

TIP: Nemáte kvások lievito madre? Nevadí. Rýchlu alternatívu si môžete pripraviť aj z klasického kvásku, ktorý máte.

Jednoducho zmiešate svoj kvások s rovnakou gramážou hladkej pšeničnej múky a polovičnou gramážou vody. Zo surovín vypracujete husté cesto, ktoré vytvarujte to guľovitého tvaru. Na povrchu ho prestrihnite nožničkami do tvaru x. Vložte ho do sklenenej nádoby (zaváraninový pohár) a pokvapkajte trochou medu. Ideálny je dávkovač medu. Keď kvások nadobudne 2 až 3 násobok pôvodného objemu, môžeme pripraviť cesto na chlebík.


Kváskový koreňový chlieb – postup prípravy:

  • Ingrediencie zo základného receptu zmiešame s aktívnym kváskom lievito madre. Vypracujeme pružné cesto.
  • Do základného cesta pridáme voliteľné ingrediencie podľa chuti. Ja som zvolila čierne olivy (50g) a sušené paradajky (50g). Cesto premiesime, aby sa ostatné ingrediencie rovnomerne premiešali do celého cesta.
  • Cesto necháme kvasiť 2 až 3 hodiny. Prípadne zvolíme chladničkové kvasenie – 12 až 20 hodín.

kváskový koreňový chlieb
  • Vykvasené cesto rozdelíme na dve časti. Naolejovanými rukami vytvarujeme podlhovastý tvar. Poprášime ho múkou a vytvoríme tvar zakrútením, ako pri žmýkaní textilnej látky.

kváskový koreňový chlieb
  • Chlieb položíme na plech alebo pekáč, prikryjeme utierkou a necháme kvasiť 1 až 2 hodiny.
  • Chlieb vložíme do vyhriatej rúry na 250 °C. Prvých 10 minút pečieme so záparou. Následne teplotu znížime na 200 °C a chlebík dopekáme 10 až 15 minút.
  • Upečený „koreň“ so zlato-hnedastou kôrkou prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť.


kváskový koreňový chlieb


Dobrú chuť.


TIP: Ak obľubujete kváskové chlebíky, neváhajte vyskúšať aj špaldovo ražný chlebík. Recept nájdete TU.


obr. súkromný archív