Slivkové gule sú tradičnou pochúťkou už mnohých generácií. Môžeme si na nich pochutnať cez leto a jeseň. Vďaka tomu, že počas týchto ročných období nám dozrievajú v záhradách chutné a šťavnaté slivky. Tie sú dôležitou ingredienciu tohto sladkého pokrmu.
Tradičným postupom sa pripravujú zo zemiakového cesta, v ktorom sú obalené. Na plnených zemiakových knedličkách si môžeme pochutnať s maslom a rôznymi posýpkami. Mak, pražená strúhanka, či mleté orechy skvelo podčiarknu chuť tejto sladkej maškrty.
Cesto na tradičné slivkové knedličky sa pripravuje s použitím hlavnej ingrediencie - varených zemiakov. Mnoho gazdiniek pripravuje túto dobrotu aj vo verzii s použitím tvarohu. Alebo len pripravia cesto z múky bez použitia zemiakov.
Mňa napadlo použiť namiesto varených zemiakov náhradu v podobe zemiakových vločiek. A veru podarilo sa. Slivkové gule boli skutočne famózne. Vďaka použitiu zemiakových vločiek, ktoré sa vyrábajú sušením varených zemiakov sa príprava tohto pokrmu skrátila. Avšak výsledný pokrm nestratil ten správny šmrnc.
Na slivkové gule budeme potrebovať:

Cesto:
Posýpka:
- Mleté orechy
- Maslo
- Práškový cukor
Slivkové gule - postup prípravy:

- Zo surovín na cesto vymiesime pružné cesto s výbornou konzistenciou. Bude sa s ním vynikajúco pracovať. Vďaka maslu bude mať krásnu vôňu.
- Vymiesené cesto rozdelíme na dve časti. Vytvarujeme z nich hrubšie valčeky s priemerom približne 6 – 7 cm.
- Z valčekov z cesta odkrajujeme plátky s hrúbkou približne 2,5 cm.
- Z plátku cesta vytvarujeme stláčaním kruhový tvar placky. Do stredu vložíme umytú a odkôstkovanú slivku. Cestom ju z každej strany obalíme.
- Pripravené slivkové knedličky vložíme do vriacej vody posolenou štipkou soli. Varíme približne 6 až 8 minút podľa veľkosti pripravených knedličiek.
- Počas varenia nám slivkové gule vyplávajú na hladinu vody.
- Uvarené slivkové gule naservírujeme na tanier. Polejeme roztopeným maslom a posypeme orechovo - cukrovou zmesou.
Voňavá, chutná a maximálne sýta slivková maškrta vás možno vráti spomienkami späť do detstva. Do doby, keď nám ich varila mamička alebo babička cez letné prázdniny.
Dobrú chuť.
TIP: Ak máte radi tradičné
cestovinové pokrmy, neváhajte vyskúšať aj
pirohy, ktoré si viete pripraviť aj na slano, aj na sladko. Recept s postupom nájdete
TU.
obr. súkromný archív