Prívarok bol veľmi obľúbeným pokrmom predchádzajúcich generácií. Zo súčasnej kuchyne sa tento pokrm skôr vytráca. Je to akoby hustejšia polievka. Mnoho ľudí tento pokrm neobľubuje. Avšak stále sa nás nájde mnoho, ktorí naopak, tento pokrm s nevábnym názvom a vzhľadom milujeme.


Základom prívarku je zelenina alebo strukovina. Kombinujeme ju so smotanou alebo mliekom, múkou a koreninami. Vieme si ho pripraviť z rôznych druhov strukovín (šošovica, hrach, fazuľa, zelené fazuľové struky) alebo zeleniny (špenát, šalát, tekvica, zemiaky, kel, kapusta, karfiol). Vďaka svojej hustote je skutočne sýtym pokrmom. Vieme si na ňom pochutnať s varenými zemiakmi, špekáčikom, párkom, klobásou, volským okom, údeným mäsom, sekanou, mäsovými guličkami, fašírkou, vareným, či pošírovaným vajíčkom.


My sme si pre vás pripravili recepty na chutný a tradičný prívarok v 3 verziách. Istotne vás maximálne zasýtia a zároveň ulahodia vaším chuťovým bunkám.


Šalátový prívarok

prívarok

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

  • Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masle.
  • Pridáme múku, ktorú opražíme na masle do zlata.
  • Do zápražky nalejeme mlieko a smotanu. Zmes dôkladne premiešame metličkou dohladka.
  • Pridáme koreniny. Šalát nakrájame na drobnejšie kúsky.
  • Pridáme do hrnca a 2 minúty dusíme.
  • Na záver pridáme ocot, cukor a soľ podľa chuti.
  • Podávame napríklad so strateným vajíčkom.


Tekvicový prívarok

prívarok

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

  • Cibuľu nakrájanú na drobno orestujeme na oleji dosklovita.
  • Tekvicu si ošúpeme a zbavíme dužiny s jadierkami. Nastrúhame ju na hrubšom strúhadle.
  • Nastrúhanú tekvicu, pretlačený cesnak, bobkové listy, vegetu a korenie pridáme k cibuli.
  • Dusíme približne 15 minút.
  • V mlieku rozmiešame múku, ktorá prívarok jemne zahustí.
  • Zátrepku nalejeme k podusenej tekvici a 5 minút povaríme.
  • Na záver pridáme ocot a cukor podľa chuti. Platí, že pridáme vždy rovnaký počet lyžíc cukru aj octu.
  • Podávame napríklad s opečenou špekačkou a varenými zemiakmi.


Šošovicový prívarok

prívarok

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

  • Šošovicu pred varením namočíme, najlepšie cez noc.
  • Namočenú šošovicu precedíme. Zalejeme ju vodou, aby bola celá namočená. Pridáme bobkové listy, vegetu a korenie.
  • Šošovicu varíme do mäkka približne 15 až 25 minút.
  • V miske si pripravíme zátrepku z múky a smotany.
  • Zátrepku vlejeme za stáleho miešania k uvarenej šošovici.
  • Krátko zátrepku so šošovicou povaríme. Prívarok trochu zhustene.
  • Na záver dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom, cukrom a octom.
  • Podávame napríklad s vareným vajíčkom.


Dobrú chuť.




obr. súkromný archív