Pesto je malý zázrak, prevažne zelenej farby, ktorý dodá jedlám jednoducho šmrnc. Dá sa vyrobiť v niekoľkých variáciách, pričom základ je takmer všade rovnaký. Pestom možno dochutiť takmer čokoľvek, preto si doma rýchlo nájde svoje uplatnenie.
Pesto k nám prišlo až z Talianska. Názov je odvodený od slova pestare – čo znamená tĺcť. Tradične sa jednotlivé suroviny drvia v mramorovom alebo keramickom mažiari. No ak si chceme prácu uľahčiť, použijeme mixér.

Čo tvorí základ dobrého pesta?
Tradičné pesto tvorí bylinný alebo rastlinný základ – najčastejšie bazalka, medvedí cesnak, kôpor, tymián, petržlen, špenát, či rukola. Takmer do každého pesta sa pridáva cesnak. Tradičným syrom je parmezán. Nezabúdajme na oriešky – najčastejšie píniové, prípadné vlašské, či kešu. Nahradiť ich možno slnečnicovými, alebo konopnými semienkami.
Pesto môžeme dochutiť aj citrónovou šťavou a soľou.
Prečo dať pestu zelenú?
Pesto je pomerne zdravé dochucovadlo, preto mu určite povedzte áno. Ak preferujete zdravšiu a ľahšiu stravu, pesto by v nej rozhodne chýbať nemalo. Je pomerne univerzálne a použiteľné takmer všade. Dodá chuť cestovinám, šalátu, hrianke, či bagete. Ozdobí omáčku, pizzu a pridaním do marinády na mäso dodá jedlu doslova iný rozmer. Chutné pesto tiež oživí chuť pečených zemiakov.
Pesto obsahuje rôzne živiny, tuky a antioxidanty. V závislosti od použitej rastliny sú to prevažne vitamíny C, E, K ale tiež železo a vápnik. A keďže neprechádza žiadnou tepelnou úpravou, zachováva si tak vysoký obsah zdraviu prospešných látok.

Pesto na 4 spôsoby:
Pesto z medvedieho cesnaku
- 100 g medvedieho cesnaku
- 50 g píniových orieškov (alebo vlašských)
- 100 ml olivového oleja
- podľa chuti soľ, čierne mleté korenie
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- podľa chuti strúhaný parmezán
Bazalkové pesto
- 25 g čerstvej bazalky
- 50 g píniových orieškov
- 100 ml olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- pol lyžičky soli
Petržlenové pesto
- 50 g petržlenovej vňate
- 30 g kešu orechov
- 20 g konopných semienok
- 100 ml olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- pol lyžičky soli
Špenátové pesto
- 50 g čerstvého špenátu
- 50 g vlašských orechov
- 100 ml olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky soli

Postup na výrobu a uskladnenie domáceho pesta
Do mixéra vložíme všetky suroviny pripravené na konkrétny druh pesta, okrem oleja. Dôkladne spolu pomixujeme. Na záver pridáme spomínaný olej. Opäť rozmixujeme. A hotovo. Už len naplniť uzatvárateľný sklenený pohárik a šup s pestom do chladničky. Takto je pesto kedykoľvek pripravené na použitie.
Aby nám domáce pesto vydržalo čo najdlhšie, povrch pesta v nádobke vždy udržiavame zaliaty asi1 cm vrstvou olivového oleja. Spotrebujeme ho do 2 týždňov.
Obr. pixabay.com