Na langošoch si naši predkovia pochutnávajú už od nepamäti. Pripravovali ho z kysnutého chlebového cesta. Vždy vtedy, keď sa pripravoval aj domáci chlieb. Langoš – súčasný fritovaný pokrm sa pripravuje z kysnutého cesta. „Pouličná pochúťka“ nesmie chýbať na žiadnom kúpalisku, jarmoku, festivale, či iných obľúbených slávnostiach.



V minulosti bola jeho príprava oproti tej súčasnej odlišná. Nevysmážal sa, ale piekol. Rovnako ako podpecník či talianska foccacia. Tieto pokrmy, zvané aj „plochý chlieb“, sú predchodcovia súčasného langoša. Táto tradičná pochúťka mnohých generácií má korene v Maďarsku. Avšak je obľúbenou aj na Slovensku, Rakúsku či Českej republike. Pochutnať si na ňom môžete dokonca aj v Srbsku, Rumunsku, alebo vo Švédsku, kde ho pripravujú ako street foodové jedlo na festivaloch. Okrem smotany a syru si naň pridávajú krevety, slaninu, červenú cibuľu či kaviár.



langoš
Obľúbený langoš s krevetami a kaviarom, na ktorom si pochutnávaju na festivaloch vo Švédsku.



Tradičný slovenský langoš si môžeme vychutnať s cesnakom, kečupom, kyslou smotanou, tatárskou či syrom. V susedných štátoch si na ňom pochutnávajú okrem našich tradičných ingrediencií aj so slaninkou, bylinkami, salámou, klobásou či cibuľou. Vychutnať si ho môžete aj na sladko. Napríklad s džemom alebo lekvárom.



langoš
V Budapešti si chutný langoš vychutnáte s tradičnou maďarskou klobáskou a červenou cibuľkou.



Klasický kysnutý langoš

Klasický kysnutý langoš

Budeme potrebovať:



V troche vlažného mlieka rozdrvíme kvasnice. Pridáme cukor, premiešame a necháme vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások zmiešame s preosiatou múkou a ostatnými ingredienciami. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta tvarujeme langoše, ktoré vysmážame na oleji do zlatohneda.



Kváskový langoš

kváskový langoš

Budeme potrebovať:



Z preosiatej múky a ostatných ingrediencií vymiesime cesto, ktoré necháme kvasiť na linke cez noc alebo 24 hodín v chladničke. Z nakvaseného cesta tvarujeme langoše, ktoré vysmážame na oleji do zlatohneda.



Zdravší pečený langoš

langoš

Budeme potrebovať:



Z preosiatej múky a ostatných ingrediencií vymiesime cesto. Z neho tvarujeme langoše, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch langošov môžeme postriekať olejom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C po dobu 10 minút.



TIP: Ak máte radi pouličné pochúťky, neváhajte vyskúšať aj predchodcu súčasného lagoša – kváskový podpecník. Recept nájdete TU.



Obr.: vlastný archív, flickr.com