Historicky prvý chlieb vyzeral vzhľadovo ako pita chlieb, ktorý má tvar placky. Súčasný pita chlieb nazývaný  aj „arabský chlieb“ je chlebová placka, ktorá sa môže podávať napríklad s nátierkami. Najčastejšie sa však rozreže a plní zeleninou a koreneným mäsom. Napríklad gréckym gyrosom alebo mäsovým pokrmom „kebab“,  príznačný pre stredný východ.


Detail kebabu v pita chlebe s hranolkami na čiernej podložke

 

Príprava domáceho pita chlebu je jednoduchá a pomerne rýchla. Oproti klasickému chlebu je skutočne s pita verziou oveľa menej práce. Kvásková verzia je zdĺhavejšia na dobu kvasenia, avšak oba výsledky stoja za to. Z pita chliebu potretým dresingom a naplneným šalátom, zeleninou a správne nakoreneným a orestovaným mäsom sa vytvorí napríklad vynikajúca „streetfoodová“ pochúťka, na ktorej si môžete pochutnať aj doma. Je výborným aj na záhradné grilovačky.


Pita chlieb – budeme potrebovať:

Verzia z droždia:


Kvaskový pita chlieb:


Postup prípravy:

  • Ako prvé preosejeme hladkú múku cez jemné sito.
  • Následne k múke pridáme ostatné ingrediencie  a vypracujeme cesto s hladkým nelepivým povrchom.
  • Vymiesené kvasnicové cesto necháme nakysnúť približne 1,5hodiny v nádobe prikrytou kuchynskou utierkou.
  • Kváskové cesto vložíme v nádobe prekrytej utierkou do chladničky na 15 až 20 hodín do zdvojnásobenia objemu.

Detail kysnutia cesta v krokoch

  • Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme z nich guľky.
  • Guľky cesta vyvaľkáme valčekom na podložke posypanej múkou na kruhy s hrúbkou približne pol centimetra.
  • Pripravené okruhlé kusy vyvaľkaného cesta na pita chlieb poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Použijeme 2 plechy. Nakoľko sa nám pripravené kruhy z cesta nezmestia len na jeden plech.

Detail prípravy pita chlebu z cesta

  • Potom rozvaľkané kruhy z kvasnicového cesta prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme kysnúť ešte zo 10 minút.
  • Kváskovú verziu placiek necháme kvasiť 1,5 hodiny rovnako prekryté kuchynskou utierkou alebo fóliou.
  • Rúru rozohrejeme na 230 °C.
  • Keď je rúra rozohriatá, vložíme do nej plech s pita chlebom a pečieme kým povrch nezačne naberať zlatisté odtiene, približne 10 až 15 minút.

Detail upečených pita chlebov na plechu vystlaný papierom na pečenie

  • Upečený pita chlieb prenesieme na mriežku, necháme vychladnúť.
  • Vychladnuté nafúknuté placky následne opatrne prekrojíme a naplníme napríklad obľúbeným gyrosom či kebabom.


 

Pita chlieb je obľúbenou prílohou nielen k mäsu. Často krát sa konzumuje s obľúbenou a zdravou nátierkou z cíceru zvaný „humus“.


Nátierka v bielej miske s nakrájaným pita chlebom na bielej podložke


TIP:
Ak obľubujete pochúťky ako gyros a kebab skôr v tradičnej slovenskej žemli, môžete si ju doma pripraviť podľa receptu na kváskové žemle, ktorý nájdete TU.


obr. súkromný archív, pixabay.com