Každý z nás pozná slovenský mäsový vývar. Avšak vietnamský vývar sa od našej tradičnej verzie líši tým, že je omnoho viac aromatický, vďaka použitým koreninám ako badián, škorica, klinčeky, zázvor a kardamón. Na polievke si pochutnávame rovnako ako na slovenskej verzii s rezancami. Avšak nie pšeničnými, ale s ryžovými. Na záver silnej mäsovej polievke dodá požadovanú chuť čerstvá najemno nakrájaná jarná cibuľka, aromatická vňať koriandra, ostré chilli, prípadne thajská bazalka. K aromatickej polievke sa bežne v Ázií podávajú aj zdravé čerstvo naklíčene mungo fazuľky, ktoré naviac dodajú telu mnoho živín a bielkovín.
Kombinácia korenín použitých v recepte ma prvý krát vystrašila. Hovädziu polievku zvanú PHO BO, ktorú obľubuje najmä mladá generácia, som poznala z našej obľúbenej reštaurácie. Skutočne mi učarovala jej chuť a preto som sa musela pokúsiť ju uvariť aj u nás doma. A veru, podarilo sa a je naším veľmi obľúbeným pokrmom. Nie je úplne totožná s originálom, nakoľko mnoho surovín bežne v slovenských reťazcoch vždy nenájdeme. Ale k originálnej chuti sa veľmi približuje a verím, že rovnako ako u nás doma, učaruje aj vám. Pripravujeme si ju aj v kuracej či morčacej verzii.
Vietnamský vývar– budeme potrebovať:

- 2-3 kusy narezaných špikových kostí (približne 1 kg)
- 1 – 1,5 kg hovädzieho mäsa (stehno alebo plece)
alebo
alebo
- 1 kus morčacích pŕs, 1 krídlo, 1 stehno
ďalej:
- 2,5 – 3l vody
- 2-3 paličky škorice v celku
- 3-4 badiány
- 1 čajová lyžička feniklu
- 4 kusy kardamónu
- 7 ks klinčekov
- 100 g zázvoru
- 2 veľké cibule
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 polievková lyžica soli
- 3-4 polievkové lyžice rybacej omáčky (môžeme vynechať)
- Zväzok jarnej cibuľky
- Čerstvý koriander
- Ryžové rezance
- Čerstvé prípadne sušené chilli papričky
- Naklíčené mungo klíčky
- Vietnamská bazalka/mäta (môžeme vynechať)
- Limetka alebo citrón
Vietnamský vývar – postup prípravy:
- Ako prvé dáme kosti do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu.
- Následne kosti zlejeme a prepláchneme a dáme spoločne s mäsom do novej studenej vody a privedieme opäť k varu.
- Potom cibuľu nakrájame na polovice, zázvor na plátky a spoločne s koreninami (škorica, badiány, fenikel, klinčeky, kardamón) opražíme na suchej panvici. Cibuľu a koreniny opekáme dovtedy kým cibuľa na prekrojenej časti nezačne nadobúdať hnedasté odtiene.
- Z vývaru odoberieme prípadnú bielkovinu z kostí a mäsa a pridáme aj pripravenú cibuľu, zázvor a koreniny.
- Vývar varíme na nižšom stupni aspoň 3 hodiny.
- Nakoniec vývar precedíme a pridáme soľ, cukor a rybaciu omáčku.
- Uvarené mäso z polievky nakrájame na plátky a precedený vývar podávame s plátkami mäsa, s uvarenými ryžovými rezancami, mungo klíčkami, nakrájanou jarnou cibuľkou a chilli, nasekanou vňaťou koriandra, prípadne vietnamskou bazalkou.
- Nakoniec pokvapkáme šťavou z limetky či citrónu a vychutnávame si nezvyčajnú výnimočnú chuť.

Kuracia verzia vietnamskej polievky sa nazýva PHO GA. Viete pripraviť aj verziu s morčacím mäsom zvanú TURKEY PHO.
TIP1: Pred prípravou tejto aromatickej polievky si pár dni vopred nezabudnite naklíčiť aj mungo klíčky. Mungo klíčky, misku na nakličovanie aj POSTUP nakličovania nájdete u nás na Valachshope.
TIP2: V ázijskej kuchyni sa často používa výstižne aromatický koriander. Ten si viete nasadiť vo vašej záhradke, alebo do črepníka vo vašej kuchyni. Semená koriandra a iných rastlín na sadenie nájdete TU.
obr. vlastný archív