Každý z nás pozná slovenský mäsový vývar. Avšak vietnamský vývar sa od našej tradičnej verzie líši tým, že je omnoho viac aromatický, vďaka použitým koreninám ako badián, škorica, klinčeky, zázvor a kardamón. Na polievke si pochutnávame rovnako ako na slovenskej verzii s rezancami. Avšak nie pšeničnými, ale s ryžovými. Na záver silnej mäsovej polievke dodá požadovanú chuť čerstvá najemno nakrájaná jarná cibuľka, aromatická vňať koriandra, ostré chilli, prípadne thajská bazalka. K aromatickej polievke sa bežne v Ázií podávajú aj zdravé čerstvo naklíčene mungo fazuľky, ktoré naviac dodajú telu mnoho živín a bielkovín.

Kombinácia korenín použitých v recepte ma prvý krát vystrašila. Hovädziu polievku zvanú PHO BO, ktorú obľubuje najmä mladá generácia, som poznala z našej obľúbenej reštaurácie. Skutočne mi učarovala jej chuť a preto som sa musela pokúsiť ju uvariť aj u nás doma. A veru, podarilo sa a je naším veľmi obľúbeným pokrmom. Nie je úplne totožná s originálom, nakoľko mnoho surovín bežne v slovenských reťazcoch vždy nenájdeme. Ale k originálnej chuti sa veľmi približuje a verím, že rovnako ako u nás doma, učaruje aj vám. Pripravujeme si ju aj v kuracej či morčacej verzii.

 

Vietnamský vývar– budeme potrebovať:

detail hovädzej vietnamskej polievky PHO BO

  • 2-3 kusy narezaných špikových kostí (približne 1 kg)
  • 1 – 1,5 kg hovädzieho mäsa (stehno alebo plece)

alebo

  • 1 celé kura

alebo

  • 1 kus morčacích pŕs, 1 krídlo, 1 stehno

ďalej:

  • 2,5 – 3l vody
  • 2-3 paličky škorice v celku
  • 3-4 badiány
  • 1 čajová lyžička feniklu
  • 4 kusy kardamónu
  • 7 ks klinčekov
  • 100 g zázvoru
  • 2 veľké cibule
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica soli
  • 3-4 polievkové lyžice rybacej omáčky (môžeme vynechať)
  • Zväzok jarnej cibuľky
  • Čerstvý koriander
  • Ryžové rezance
  • Čerstvé prípadne sušené chilli papričky
  • Naklíčené mungo klíčky
  • Vietnamská bazalka/mäta (môžeme vynechať)
  • Limetka alebo citrón

 

Vietnamský vývar – postup prípravy:

  • Ako prvé dáme kosti do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu.
  • Následne kosti zlejeme a prepláchneme a dáme spoločne s mäsom do novej studenej vody a privedieme opäť k varu.
  • Potom cibuľu nakrájame na polovice, zázvor na plátky a spoločne s koreninami (škorica, badiány, fenikel, klinčeky, kardamón) opražíme na suchej panvici. Cibuľu a koreniny opekáme dovtedy kým cibuľa na prekrojenej časti nezačne nadobúdať hnedasté odtiene.
  • Z vývaru odoberieme prípadnú bielkovinu z kostí a mäsa a pridáme aj pripravenú cibuľu, zázvor a koreniny.
  • Vývar varíme na nižšom stupni aspoň 3 hodiny.
  • Nakoniec vývar precedíme a pridáme soľ, cukor a rybaciu omáčku.
  • Uvarené mäso z polievky nakrájame na plátky a precedený vývar podávame s plátkami mäsa, s uvarenými ryžovými rezancami, mungo klíčkami, nakrájanou jarnou cibuľkou a chilli, nasekanou vňaťou koriandra, prípadne vietnamskou bazalkou.
  • Nakoniec pokvapkáme šťavou z limetky či citrónu a vychutnávame si nezvyčajnú výnimočnú chuť.


kuracia vietnamska polievka PHO GA v tmavomodrom hlbokom tanieri

Kuracia verzia vietnamskej polievky sa nazýva PHO GA. Viete pripraviť aj verziu s morčacím mäsom zvanú TURKEY PHO. 

TIP1: Pred prípravou tejto aromatickej polievky si pár dni vopred nezabudnite naklíčiť aj mungo klíčky. Mungo klíčky, misku na nakličovanie aj POSTUP nakličovania nájdete u nás na Valachshope.

TIP2: V ázijskej kuchyni sa často používa výstižne aromatický koriander. Ten si viete nasadiť vo vašej záhradke, alebo do črepníka vo vašej kuchyni. Semená koriandra a iných rastlín na sadenie nájdete TU.



obr.
vlastný archív