Tradičná polievka zvaná kulajda má mnoho variant. Neexistuje na ňu jednotný recept. Recepty sa môžu odlišovať postupom prípravy, zložením a pridaním rôznych ingrediencií či korenín. Avšak charakteristickú chuť tradičnej polievky, typickej pre južné Česko tvorí kombinácia smotany, húb, kôpru a zemiakov.
Biela a hustá polievka podávaná najlepšie s čerstvým chlebíkom dozaista maximálne zasýti. Preto je častokrát podávaná aj ako samostatný chod. Okrem toho, že zasýti hladné brušká, ulahodí aj svojou špecifickou chuťou.
Na zahustenie kulajdy sa v receptoch používajú dva spôsoby. Buď ju zahustíte zátrepkou, alebo zásmažkou. Ak by ste chceli vedieť, aký je medzi týmito postupmi rozdiel, tipy o zahusťovaní polievok a omáčok nájdete TU.
Tradičná kulajda

Budeme potrebovať:
- Tri hrste hríbov
- 5 stredne veľkých zemiakov
- 250g šľahačkovej smotany
- 3 polievkové lyžice kuracej bujónky
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice oleja alebo masla
- 2 bobkové listy
- 2-3 polievkové lyžice octu
- 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- ½ kávovej lyžičky celej rasce
- Kôpor (najlepšie čerstvý)
- 5 guličiek nového korenia
- Farebné korenie podľa chuti
- 4 vajíčka
Postup prípravy:
- Ako prvé nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji alebo masle do sklovita.
- Potom pridáme nakrájané čerstvé alebo vopred namočené sušené hríby, ktoré pred tým precedíme cez sitko.
- Hríby pár minút orestujeme spolu s cibuľkou.
- Následne orestovanú zmes zalejeme horúcou vodou a pridáme aj kuraciu bujónku.
- Pridáme aj bobkový list, rascu, nové a farebné korenie.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Následne ich tiež pridáme do polievky a varíme do polomäkka.
- Potom si pripravíme zátrepku z múky a šľahačkovej smotany, ktorú cez sitko vlejeme do polievky, ktorú budeme variť ešte 15 minút.
- Do menšieho hrnca pridáme trochu vody a zahrejeme v nej ocot, aby sa nám polievka nezrazila.
- Nakoniec pridáme octovú zmes, cukor a kôpor do polievky a dôkladne premiešame.
- Podávame s pošírovaným vajíčkom alebo uvareným vajíčkom na „hniličku“.
Dobrú chuť.
TIP1: Ak sme vám narobili chute, ale v kuchyni vám to veľmi nejde, nezúfajte. U nás na valachshope nájdete expresnú kulajdu s kuriatkami, ktorú budete mať kedykoľvek po ruke.
TIP2: Kulajda najlepšie chutí s čerstvým chlebíkom. A ten si môžete upiecť aj doma. Vynikajúcim bude napríklad kváskový babičkin bochník s chlebovým korením. Recept nájdete TU.
obr. súkromný archív