V predchádzajúcom článku sme sa venovali zahusťovaniu pokrmov tradičnými a overenými postupmi formou zápražky a zátrepky. Zahusťovanie rôznych jedál okrem zápražky a zátrepky vieme docieliť aj inými spôsobmi. Existujú moderné, dokonca aj zdravšie spôsoby zahusťovania. Ak máte doma celiatika, existuje aj mnoho spôsobov zahustenia v rámci tejto intolerancie.


Zahusťovanie pokrmov redukciou


Redakciu omáčky je vhodné používať najmä v rámci prípravy mäsových pokrmov. Je dôležité na začiatku omáčku príliš nekoreniť a nesoliť, nakoľko výslednou redukciu vzniká intenzívnejšia chuť. Omáčku varíme na miernom stupni dovtedy, kým nadobudne týmto spôsobom požadovanú hustotu.


Strúhankou

strúhanka z pečiva v hnedej miske na drevenom podklade

  • Zahustiť pokrm môžeme aj použitím strúhanky.
  • Tento spôsob je vhodný na zahusťovanie mäsových pokrmov či gulášu.
  • Po pridaní strúhanky pokrm varíme, až kým omáčka nezhustne a nadobudne hladkú štruktúru.
  • Na zahustenie môžeme použiť klasickú strúhanku z chlebu a pečiva, ale aj zdravšiu pšenovú strúhanku. Alebo kukuričnú či kukurično-cícerovú, ktoré sú naviac vhodné aj pre celiatikov.


Zahusťovanie pokrmov legovaním

pohár mlieka a detail vaječných žĺtkov na čiernom podklade

Tento spôsob zahusťovania naviac zjemní pokrm a je ideálny na zahusťovanie krémových jedál. Príprava spočíva v tom, že zmiešame vaječný žĺtok s trochou mlieka alebo smotany. Za stáleho miešania zmes nalejeme už do hotového pokrmu, ktorý sme práve odstavili. Dôkladne premiešame, avšak pokrm už ďalej nevaríme.


Zemiakom


Zahusťovanie najemno nastrúhaným zemiakom používame najmä pri príprave tradičného gulášu či polievok. Okrem surového nastrúhaného zemiaku, ktorý v pokrme varíme, až kým sa úplne nerozvarí, vieme použiť na zahustenie zemiakové pyré alebo varený zemiak. Výborná alternatíva je aj zemiaková múka alebo zemiakové vločky, z ktorých vieme pripraviť zmes podobnú múčnej zátrepke. Rovnako ako pri zátrepke, miešame múku alebo vločky v studenej tekutine.


Zeleninou


Jedlo vieme zahustiť aj uvarenou zeleninou. Môžeme použiť časť zeleniny priamo z vareného pokrmu, ak sa v ňom nachádza. Alebo použiť zeleninu, ktorú sme pripravili zvlášť. Zeleninu môžeme pripraviť aj na pare, tak si uchová viac vitamínov a minerálov. Uvarenú zeleninu stačí jednoducho rozmixovať a pridať do omáčky alebo polievky.


Zahusťovanie pokrmov vločkami

detail ovsených vločiek

Ovsené, špaldové, ražné, pohánkové, jačmenné či pšeničné vločky. Stačí ich len najemno namlieť a pridať do pokrmu. Prípadne opražiť nasucho a variť od začiatku s polievkou, v ktorej sa počas varenia úplne rozvaria. Okrem toho, že omáčku alebo polievku zahustia, vaše jedlo obohatia o minerály a vlákninu. Stačí použiť 2 až 3 polievkové lyžice vločiek na hrniec polievky.


Zahusťovanie pokrmov zdravými múkami

bezlepková múka v zelenej miske slzičkového tvaru na čiernom podklade

Pre gazdinky, ktoré preferujú zdravšie varenie existuje množstvo spôsobov zahustenia. Napríklad zdravými múkami prevažne zo strukovín a semienok.

 

Zdravé zahustenie polievok a omáčok vieme docieliť použitím hrašky na zahusťovanie, ktorá je dokonca bezlepková. Je vyrobená z hrachovej múky. Okrem zahustenia pokrm obohatí o cenné minerály.  Má dokonca viacero zdravotných benefitov. Hraška sa jednoducho rozmieša vo vode a pridá do takmer uvareného pokrmu. Varí sa 20 minút.


Na zahustenie vieme použiť rôzne druhy múk, z ktorých si pripravíme zdravšiu alternatívu zátrepky. Použiť vieme bezlepkové múky ako cícerovú, kukuričnú, ryžovú, ľanovú, tekvicovú, amarantovú, hrachovú alebo pohánkovú.


Obr. flickr.com, pixabay.com